Mineral Su Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Mineral Su Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mineral Su

Mineral su, doğal kaynaklardan elde edilen ve içeriğinde çeşitli mineraller barındıran su türüdür. Bu makale, kaynak ve doğal mineralli suyun tanımını yaparak, bu suların içerdiği minerallerin insan sağlığı üzerindeki yararlarını daha iyi anlamayı amaçlamaktadır. İnsani tüketim maksatlı sular hakkındaki yönetmelikte yer alan tanıma göre kaynak suları, jeolojik şartları uygun olan birimlerin içerisinde doğal bir şekilde meydana gelen, bir veya daha çok çıkış noktasından yer yüzüne kendiliğinden çıkan ya da teknik usullerle çıkarılan ve bu yönetmelikte izin verilenler haricinde herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın nitelikleri bulunan, etiketleme gerekliliklerini karşılayan ve satış maksadı ile ambalajlanarak piyasaya sunulan yer altı sularıdır.

Doğal Mineralli Sular

Doğal mineralli sular, yer kabuğunun farklı derinliklerinde uygun jeolojik koşullarda doğal olarak meydana gelen, bir veya daha fazla kaynaktan yeryüzüne kendiliğinden ya da teknik usullerle çıkarılan, mineral içeriği, kalıntı elementleri ve diğer bileşenleri ile tanımlanan, her tür kirlenme olasılığına karşı korunmuş ve yönetmeliğin belirlenen maddelerine uygun özelliklere sahip olan ve onaylanmış yeraltı sularıdır.

Mineraller ve Vücut Sağlığı

Mineraller, vücudun kendi kendine üretemediği inorganik maddelerdir ve vitaminlerin vücutça en çok ihtiyaç duyulan bölgelere etkin bir şekilde ulaşmalarını sağlarlar. Bu nedenle, insan vücudunun en az vitaminler kadar minerallere de ihtiyacı bulunmaktadır. Su, en doğal mineral kaynağıdır ve hayat kaynağı olan suyun içinde birçok hayati önemde mineral bulunur. Özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi vücut için hayati öneme sahip mineraller suda doğal olarak yer almaktadır.

Minerallerin Vücut İşlevleri

Kalsiyum

Suda bulunan kalsiyum, kasların kasılıp gevşemesinde, kemik ve iskelet sağlığında, dişlerin oluşumunda önemli bir rol oynar. Kalsiyum ihtiyacı karşılanmazsa, kemiklerde depolanmış olan kalsiyum kullanılmaya başlar ki bu durum zamanla kemik dokusunun zayıflamasına sebep olabilir. Bu süreç uzun süre devam ederse osteoporoz olarak bilinen kemik erimesi riski artar. Kalsiyum, tüm kasların kasılmasında rol oynayan kilit bir mineraldir. Kalsiyum eksikliği, kas seğirmeleri ve kasılma problemlerine bağlı olarak hareket güçlüğü gibi sorunlara yol açabilir.

Magnezyum

Suda bulunan magnezyum, vücudun enerji üretmesi için gereklidir ve metabolizmanın birçok kimyasal sürecinde kilit rol oynar. Magnezyum olmadan vücutta enerji üretimi mümkün olmaz. Magnezyum, birçok enzimin yapısında bulunarak enerji üretimi, sindirim ve emilim gibi yaşamsal olaylarda görev alır. Kalsiyum nasıl kas kasılmasında görevli ise magnezyum da kasların gevşemesinden sorumludur. Günlük hareketlerimiz, kaslarımızın düzenli olarak kasılıp gevşemesi ile mümkündür.

Potasyum

Potasyum, vücutta bulunan sodyum ile iş birliği yaparak vücudun su ve elektrolit dengesini sağlar. Kalp ritminin düzenli bir şekilde oluşmasını sağlayarak yaşam açısından önemli bir rol üstlenir. Ayrıca potasyum, tansiyonun dengelenmesinde ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkilidir. Aktivite sonrası kasların toparlanması ve kasılma-gevşeme ritminin düzenlenmesi potasyum sayesinde gerçekleşir. Suda bulunan florür ise kemik ve diş sağlığında yararlı etkilere sahiptir. Ancak, yüksek miktarda florür içeren sular, florozis hastalığına neden olabilir.

Sodyum

Suda bulunan sodyum, vücutta su ve elektrolit dengesinin sağlanmasında görevli en önemli mineraldir. Hücrelerden kana veya kandan hücrelere madde geçişi sodyum sayesinde düzenlenir. Özellikle yaz aylarında terleme ile vücuttan sodyum kaybı meydana gelir. Çok fazla sodyum atılırsa tansiyon düşüklüğü ve buna bağlı bayılma, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Sodyum, başta tuz olmak üzere hemen her besinde bulunur. Fazla sodyum alımı ise ödeme, tansiyonun yükselmesine ve böbreklerde fonksiyon bozukluğuna sebep olabilir. Günlük olarak 2-3 gram sodyum ihtiyacı vardır. Su, çok az orandaki sodyum içeriği ile sodyum alımına çok fazla katkı yapmamakla birlikte, su ve elektrolit dengesinin sağlanmasında önemli bir rol oynar.

Sonuç

Mineral su, içerdiği zengin mineral yapısı ile insan sağlığına önemli katkılar sağlar. Özellikle vücudun ihtiyaç duyduğu temel mineralleri doğal yollardan alabilmek için mineral su tüketimi büyük önem taşır. Ancak, mineral su tüketiminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Özellikle yüksek mineral içeriğine sahip suların düzenli tüketiminde aşırıya kaçmamaya özen gösterilmelidir. Sağlıklı bir yaşam için dengeli ve yeterli miktarda mineral su tüketimi önerilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mineral Eksikliği Zararları

Mineral Eksikliği Zararları

Mineral Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mineral Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Minerallerin Görevleri Nelerdir?

Minerallerin Görevleri Nelerdir?

Su ve Mineraller Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Su ve Mineraller Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mineral Pudra Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mineral Pudra Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?