Kaç Çeşit Mineral Vardır?
24 Haziran 2024

Kaç Çeşit Mineral Vardır?


Bugünkü makalemizde sizlere mineral çeşitleri hakkında bilgi vereceğiz. Mineraller, vücudumuzda sağlıklı yaşam için gereklidir ve bu mineraller olmadan sağlıklı bir hayat sürmemiz olanaksız hale gelmektedir. Vücudumuzda bulunan minerallerin hepsi doğada da mevcuttur ve vücudumuz bu mineralleri kendi kendine üretememektedir. Mineraller, diş, kemik, hücre yapısı, cilt sağlığı, kas fonksiyonları ve kan basıncı gibi sağlıklı yaşam için kritik öneme sahip işlevlerde rol alırlar. Doğada çok sayıda mineral bulunmasına rağmen, vücudumuz için gerekli olan yaklaşık 17 çeşit mineral vardır. Bu mineraller, vücutta bulunmaları gereken miktara bağlı olarak makro mineraller ve mikro mineraller olarak ikiye ayrılmaktadır.

Makro Mineraller

Kalsiyum: Vücudumuzda en fazla bulunan mineraldir ve büyük ölçüde kemiklerde bulunur. Kemik, diş ve kas yapılarında önemli rol oynar. Ayrıca hücrelerin düzgün çalışmasında da görev alır. Süt ve süt ürünlerinde, balıkta, yeşil yapraklı sebzelerde, fındık ve pekmez gibi gıdalarda bol miktarda bulunur.

Fosfor: Kemik ve diş yapısının temel maddelerinden biridir. Ayrıca böbrek, kas ve kalp sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlar.

Potasyum: Sodyum ile birlikte vücutta su dengesini sağlar ve gıdaların hücre içine geçişine yardımcı olur. Ayrıca sinir sisteminde mesajları iletir. Kısacası hayati bir mineraldir.

Magnezyum: Vücudun enerji üretiminde önemli bir rol oynar. Eksikliğinde halsizlik, iştahsızlık, öğrenme bozuklukları ve dikkatsizlik gibi sorunlara yol açabilir. Limon, balık, tavuk, yumurta, patates gibi gıdalarda bulunur.

Sodyum: Sinir ve kas fonksiyonlarının çalışması için çok önemlidir. Ana görevi besinlerin hücre duvarından geçişini sağlamaktır. Tuz, deniz ürünleri, maden suları ve biber gibi gıdalarda bulunur.

Diğer iki makro mineral çeşidi sülfür ve klordur.

Mikro Mineraller

Demir: Bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlar. Aşırı demir alımı hücrelerin erken yaşlanması, yağlanma ve kanser gibi olumsuz etkilere yol açabilir. Eksikliği ise kansızlığa neden olur.

Çinko: Vücutta birçok işlevi vardır. Vücudun gelişmesinde, cinsel gelişimi sağlamada ve yaraların iyileşmesinde önemli rol oynar.

İyot: Vücutta çok az miktarda bulunan bir mineraldir. Guatr hastalığına karşı bu mineralin alınması önerilmektedir.

Selenyum: Toprağın yapısıyla orantılı olarak varlığı bilinen bir mineraldir. Zengin olarak bulunan topraklarda özellikle çocuk gelişimi daha hızlı ve sağlıklı olduğu bildirilmiştir. Örneğin, köyde yetişen bir çocuğun şehirde yetişen bir çocuğa göre daha dayanıklı olması gösterilebilir.

Diğer mikro mineraller molibden, kobalt, bakır, manganez ve kromdur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mineral Çeşitleri Nelerdir?

Mineral Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni