Minerallerin Görevleri Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Minerallerin Görevleri Nelerdir?

Minerallerin Görevleri

Mineraller, vücudumuzda yer alan vitaminler ile çalışarak bu vitaminlerin ve vücuttaki diğer besin maddelerinin etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar. Sağlıklı bir yaşam için asla ihmal edilmemesi gereken ve vücudumuzun beklenen fonksiyonları en iyi şekilde sürdürebilmesi için hayati önem taşıyan inorganik maddelerdir. Mineraller; sağlıklı diş ve kemik yapısı, kalbin düzenli ve verimli çalışması, kas fonksiyonları, hücrelerin korunması ve gelişimi, sinir sistemi ve vücuttaki su dengesinin korunması gibi pek çok hayati fonksiyonun yerine getirilmesinde görev yapar.

Bu nedenle, insan vücudunun sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmesinde minerallerin çok büyük önemi bulunmaktadır. İnsan vücudunda yer alan mineraller çeşitli isimlerle anılır ve bunların başlıcaları kalsiyum, demir, iyot, flor, fosfor, sodyum, potasyum, klor, magnezyum, kükürt, çinkodur.

Minerallerin Temel Görevleri

  • Vitaminlerin en çok ihtiyaç duyulan bölgeye ulaşmasını sağlamak.
  • Hücrelerin korunmasına hizmet etmek.
  • Sağlıklı dişler ve kemik yapısı, cilt yapısı için önemlidir.
  • Kan basıncını düzenlemek.
  • Kalp sağlığı için hayati öneme sahiptir. Kalp ritmi, kas fonksiyonu, vücuttaki sıvı dengesinin sağlanması gibi önemli görevleri de vardır.

Önemli Mineraller ve Özellikleri

Kalsiyum

Kalsiyum minerali, kemiklerde bulunur ve kemikleri güçlendirir. İleri düzeydeki eksiklik halinde dişlerde ve sırt bölgesinde ağrılar, kemik zayıflığı, çatlak ve kolay kırılmalar görülür. Genellikle süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve balıkta bulunur.

Demir

Demir minerali, hemoglobin adı verilen kırmızı kan hücresi, kas pigmenti ile enzim üretiminde gereklidir. İnsan vücudunun büyümesine yardım eder, hastalıklardan korur. Daha çok yumurta sarısı, et, balık, ciğer ve dalakta bulunur.

Magnezyum

Magnezyum, sinir sistemi ile kasların gevşemesini sağlar. Kandaki şekerin enerjiye dönüştürülmesine yardım eder. Sağlıklı dişler için gereklidir. Soya fasulyesi, fındık, süt, balık ve tahıllarda bulunur.

Potasyum

Potasyum minerali, vücuttaki su dengesini korumakla görevlidir. Besinlerin hücreye geçişini sağlar, insan beynine oksijen gönderilmesi için önemlidir. Vücutta her gün kullanılması gereken bir mineraldir. Et, süt ve kuru baklagillerde bulunur.

Çinko

Çinko, proteinlerin enerjiye dönüştürülmesinde görevlidir. En önemli görevleri içinde vücudun kendini iyileştirmesi ve yenilemesi, bağışıklık sisteminin gelişmesi, hormonal dengenin sağlanması yer almaktadır. Deniz ürünleri, et, karaciğer, fındık, ay çekirdeği, süt ve yumurtada bulunur.

İyot

İyot, tiroit bezlerinde bulunur. Tiroit ve tiroit kontrol mekanizması enerji ve kilo almada önemli rol oynar.

Fosfor

Fosfor, kimyasal reaksiyonlarda yer almakla birlikte vücutta bütün hücrelerde bulunur. Normal kemik-diş yapısı, normal böbrek fonksiyonları için önemlidir. Süt ürünleri ve sakatatta bulunur.

Sodyum

Sodyum, sinir ve kas fonksiyonlarının devamında büyük öneme sahiptir. Asıl görevi sıvı pompalanmasını sağlamaktır. Sodyum miktarının yüksek olması yüksek kan basıncına neden olur. Daha çok tuz, süt ve süt ürünlerinde bulunur.

Mineral Eksiklikleri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere minerallerin eksikliği pek çok sağlık sorununu beraberinde getirir. Yetersiz düzeyde beslenme ya da dengesiz beslenme halinde eksiklikleri görülmeye başlanır. Bazen besin ya da çeşitli takviyelerle vücudumuza yüklediğimiz minerallerin gereğinden fazla şekilde vücutta harcanması da mineral eksikliğine neden olabilir. Böylece insan vücudu, önemli pek çok hayati görevi yerine getirememesi nedeniyle ciddi sağlık problemleriyle karşılaşabilir.

Bu nedenle yeterli miktarda sıvı tüketimi, dengeli ve sağlıklı beslenme önemlidir. Minerallerin alınması kadar kaybedilmemesi de önemlidir. Sigara-alkol kullanımı, fazla terleme, ishal, idrar söktürücü ilaçlar sıvı ve mineral kaybetmeye yol açar. Özellikle hamilelik dönemlerinde anne adaylarında, bebeklerde, çocuklarda ve sporcularda mineral ihtiyacı normal bireylere göre daha yüksek seviyededir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni